Iklan pilihan blog..jemput klik sini :)
 SET KESUBURAN SUAMI ISTERI  set kurus shaklee  energyzing soy protein  Set Menyusu  jadi ahli shaklee

Tuesday, January 01, 2013

roselle


Selamat pagi kawan2 dan selamat tahun baru 2013.
kalau ada salah silap di tahun yang lalu, maafkanlah saya yea :)

Gambo kat atas ni saya snap di kedai bunga lagi..
memang minah bunga betui la kan, 
asyik lepak kat nusery jer..
dulu saya penah ada pokok roselle ni..
memang menjadi pokoknya..alhamdulillah
pastu bila dia dah mati, tanam lagi sekali..
susah dah nak hidup..


bila tengok gambar ni teringat nostalgia masak asam pedas bubuh pucuk roselle..
sedap, sebab daun dia berlendir sikit macam kacang bendi...
pastu dia memang dah sedia masam, 
so tak payah bubuh asam keping dah...:)




34 comments:

Acik Erna said...

assalam Tihara..selamat Tahun Baru 2013..maaf juga jika da tersalah kata dan bahasa semasa meninggalkan komen sepanjang tahun lepas..
maaf ye blog bukan diprivatekan ..tapi tak tau tersalah tekan apa jadi macam tu..sedang diubahsuai..In shaa Allah..

Ummi Iman said...

Slmt thn baru HT, kecil2 dulu pokok ni byk depan rumah. Suka mkn bunganya yg masam tu..

Kasih Salina said...

selamat tahun baru kak..sedap minum air roselle..

Nor Salmi said...

Pernah rebus buahnya utk dapatkan jus tapi tak tahupun pucuknya boleh dimakan.

❤Kamsiah❤ said...

salam
ada kwn anak akka bg bunga ni...dia kata buat jus...saya tak tau nak wat camner...main blend ja hehe

eita said...

selamat tahun baru kak...

kat umah ita hbis mati tenggelam bnjir

Ujie said...

boleh campur dlm asam pedas? hmm..tak tau pun.

QasehnyaRania said...

ye ke tak penah pula try masak

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

kak, saye dulu kcik2 penah layan juz roselle ni hari2, smpai demam,haha tu yg trauma sikit skrg ni nk mkn produk roselle ni

Riedaffya ibrahim said...

kak tiha...sempat lagi amik gambar kat kedai bunga...survey bunga lagi ke

~ain said...

kak.. blkg rumah emak ada banyak pokok rosslle... petik, asingkan bunga ngan biji, rebus, taruk gula.. jadi jus.. sedap! masam masam manis...

m.u.l.a.n said...

Happy 2013... Happy & healthy sokmo2..!!

Air roselle sedaaappp...

Yana Libra said...

selamat tahun baru~ :)

mamawana said...

Assalam,

Masak pucuk roselle ya... hmmm bagus banget info ini..

http://nurqasehbiz.blogspot.com/2013/01/collagen-lagipure-marine-collagen.html

mizzura said...

tak jadi merah ker....kalo masak..kan dia macam sirap...

Haryati Faizal said...

sedap ye...? tak penah try pun...

Tihara said...

mizzura- tak merah sgt sebab guna daun je utk asam pedas...kalau merah pun ciket je, lg pun asam pedas mmg merah ko makngah..alahai,hiks :)

Si Matatajam said...

M cuma pernah minum ja..

kak nora said...

selamat tahun baru

nuyui a.k.a miss YUI said...

ada air minumannya kan..

Fiza Rahman said...

Pernah makan jem roselle...sedap.

Selamat tahun baru kak.

HeNRieTTa JoSe said...

Rietta suka buat jus...tpi pokok pown dh mti jg...nnti tunggu ank benih bru....nk tnm lg....

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

air dia penah minum pucuk dia xpenah makan pulak heee

Amir Aiman Akashah said...

SELAMAT TAHUN 2013

best nye menu dia...tetibe ase lapaq

Cik Nur said...

asam pedas puck rosell.?
pertama kali dengar ni..hihih

Niza Romli said...

pertama kali dgr asam pedas pucuk roselle. air roselle pun sy tak pernah minum.

Masya said...

lah ingatkan ada lagi pokok ni.. baru nak mintak benih hihihihihi.. x malu btl.. sy ni nak mintak²..

fieda said...

line slow sian saya tak dapat tgk gambor tu..

Intan Akma said...

ni ke air roselle tu?

IntaNBerliaN said...

letak dalam asam pedas yer.... xpnh tau lg ni... dpt ilmu baru hari ni :-)

sHaRiNa eLyaNa said...

slmt thun baru !! hehe

nanieybarnieylurviey said...

ms kecik2 selalu minum. suke sgt!!

9n0L4 said...

belum wish lagi kan. slmt thun baru kak tiha. :)

Mimie said...

air roselle sedap kan kak